Namnet Chang Kim låter kanske något exotiskt. Han är professor i graphic design vid ett universitet i San José i Kalifornien och kommer ursprungligen från Sydkorea. Parallellt med professorsarbetet hjälper han till att profilera sydkoreanska designutbildningar. Till utställningar och kataloger inviterar han kollegor från hela världen att medverka.


Jag inbjöds att bidra med några aktuella arbeten och valde tre affischer för den tionde upplagan av Effektiv visuell kommunikation. Affischerna ska promota boken under bokmässan i Göteborg. De tre motiven är hämtade från min fotosvit, Paris Synecdoque. Synekdoke är ju en troop inom retoriken och förmedlar insikten om att delen säger oss något om helheten. Det fragmentariska, slitna gatuspråket är ju en del av den franska världsstaden. Tar man ett steg tillbaka framträder konstens och kärlekens stad. Och en fackbok är ju full av delar och helheter. Avstånd ger klarhet.
Affischerna exponerades i Seoul, London och Katowiche i Polen. Dessutom återgavs de i en bok/katalog, som sprids över hela världen.


Vi kan varmt rekommendera Chang. chang.kim@sjsu.edu

Fler exempel på grafisk design för att profilera sydkoreanska utbildningar. Dessa fyra ställdes ut i Australien.

Ytterligare några exempel. Till vänster från St Gallen, Schweiz, till höger från Seuol, Sydkorea.